W sobotę 9 marca 2019 r. do finału konkursu przystąpiło 12 dwuosobowych zespołów z całej Polski. Na przygotowanie oryginalnych potraw na bazie jesiotra i kawioru miały wyznaczone 80 minut.
Poziom konkursowych potraw wszystkich 12 startujących drużyn wzbudzał prawdziwy podziw. Profesjonalne Jury, w skład którego wchodzili wybitni szefowie kuchni, oceniali potrawy w różnych kategoriach. Pod lupę brali profesjonalizm, kreatywność, dobór składników, smak, zapach, sposób przygotowywania i prezentację dania.
Sędziowie degustacyjni: Jerzy Pasikowski – Przewodniczący Jury, Adam Dmyterko -V-ce Przewodniczący , Marcin Budynek, Krzysztof Szulborski, Wojciech Harapkiewicz, Patryk Dziamski, skupiali się na profesjonalizmie, kreatywności, smaku, oryginalności, prezentacji potraw.
Jury techniczne, w którym zasiadali Norbert Dorobisz oraz Przemysław Langowski, zwracali baczną uwagę na jakość pracy, czystość stanowiska, wykorzystanie czasu i składników.
Dodatkowo zespoły konkursowe podlegały ocenie jury VIP, w którego skład wchodzili:
- Przewodnicząca Jury VIP pani Ewa Wachowicz,
- Kurt Scheller,
- Robert Szwarc.
Ponad 7 godzin kulinarnych zmagań zakończyło się uroczystą Galą, podczas której ogłoszono wyniki Mistrzostw:
III miejsce – Leszek Czytajło oraz Kamil Wójtowicz z Restauracji Amarylis- Kraków
II miejsce – Jakub Sytykiewicz i Martin Guz z Restauracji Cucina – Poznań
I miejsce, wyróżnienie VIP oraz Nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 – Grzegorz Adamarek i Jan Cup z Hotel Blue Diamond Active SPA -Nowa Wieś
W V Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra wzięli również udział:
Marcin Owsianny oraz Paweł Spodzieja z Hotel HP Park – Poznań, Tomasz Szymczak oraz Tomasz Królikowski z Restauracji „Pod Jesiotrem” Zdziersk, Filip Kopeć i Filip Nowacki z Filharmonii Smaku – Łódź, Dawid Zimny i Konrad Mucha z CAMPO Modern Grill- Wrocław, Marcin Babiarz i Łukasz Kukczyński z Restauracji L’Entre Villes- Sopot, Mateusz Skibiński i Kacper Frankowski z Restauracji Decompresja – Hotel SPA Dr Irena Eris – Polanica Zdrój, Filip Ziemiński i Szymon Tomaka z Grand**** Hotel – Rzeszów, Jacek Bryłka i Mariusz Dębicki z Hotelu Lubicz – Ustka oraz Jacek Bąkowski i Marcin Feldfebel z Restauracja Zdrojowa- Opatówek.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, dziękujemy za wspaniałe emocje i życzymy dalszych sukcesów!
Dziękujemy również partnerom tego niezwykłego eventu, który na stałe wpisuje się w kalendarium ważnych wydarzeń nie tylko regionu, ale całej Polski i przyczynia się do popularyzacji wyjątkowej ryby. Dziękujemy sponsorom, dzięki którym Mistrzostwa miały szansę się odbyć oraz patronom medialnym, za pośrednictwem których konkurs staje się coraz bardziej rozpoznawalnym wydarzeniem, a także gościom za przybycie i dzielenie tych wyjątkowych chwil.
Już teraz zapraszamy serdecznie na VI Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra!